Alkohol ökar risken för cancer i mun och matstrupe och rökning mångdubblar risken
Nyckelord:Minskad eller avslutad alkoholkonsumtion minskar risken för cancer i mun och matstrupe. Alkohol ökar bevisligen risken för dessa cancerformer och rökning mångdubblar risken.
Internationella centret för cancerforskning IARC bedömer alkoholkonsumtionens inverkan på risken för sju olika typer av cancer. Rapporten publicerades i den ansedda vetenskapliga publikationen New England Journal of Medicine.
Enligt rapporten finns det starka vetenskapliga bevis på att minskad eller avslutad regelbunden alkoholkonsumtion minskar risken för cancer i mun och matstrupe.
En vit januarimånad där man avstår från alkohol räcker inte, men en permanent minskning av alkoholkonsumtionen kan avsevärt minska risken för alla cancerformer som har ett samband med alkohol, och samtidigt även alkoholproblem och andra alkoholsjukdomar", säger Mikko Salaspuro, professor emeritus vid Helsingfors universitet.
Mikko Salaspuro deltog i sammanställningen av rapporten. Han har undersökt uppkomstmekanismerna för alkoholrelaterade cancerformer vid Helsingfors universitet och HUS i över 30 år. Under ledning av Salaspuro har 11 doktorsavhandlingar och 62 vetenskapliga publikationer färdigställts i ämnet. Dessa undersökningar hade en nyckelroll i utarbetandet av rapporten.
Alkohol omvandlas till ett cancerframkallande ämne i kroppen
Alkohol ökar risken för cancer när kroppens bakterier och jästsvampar omvandlar alkoholen i matsmältningskanalen till det cancerframkallande ämnet acetaldehyd. Acetaldehyd är en förening som binder till DNA och som kan orsaka mutationer som leder till cancer samt förhindra att kromosomskador repareras. Alkohol i sig är inte cancerframkallande.
Mikko Salaspuros forskningsgrupp har med hjälp av genetiska undersökningar visat orsakssambandet mellan acetaldehyd och cancer i övre matsmältningskanalen samt utrett faktorer som reglerar acetaldehydhalten i saliv och tjocktarm vid förtäring av alkohol.
Alkohol går in i tarmsystemet via blodomloppet. Alkoholens inverkan på tarmsystemet är dock individuell och i rapporten konstateras att bevisen för minskad cancerrisk vid avslutad alkoholkonsumtionen är svaga. Enligt rapporten finns det inga bevis på acetaldehyds andel i uppkomstmekanismerna för lever- och bröstcancer, utan alkohol påverkar dem på indirekta sätt.
Rökning mångdubblar risken för alkoholrelaterad cancer
I rapporten beaktades också de finländska forskarnas studier om samverkan mellan regelbunden rökning och alkohol: munnens mikrober producerar dubbelt så mycket acetaldehyd av etanol än hos icke-rökare.
Tobaksrök innehåller acetaldehyd och Mikko Salaspuros forskargrupp har visat att acetaldehyd i tobaksrök delvis löses upp i saliv. Exponeringen för acetaldehyd i munnen är sju gånger högre hos personer som intagit alkohol och röker än hos personer som inte röker.
I rapporten konstateras att alkohol och tobak orsakar samma typ av acetaldehydprocess även i svalget och struphuvudet. Personer som slutat använda alkohol löper 31 procent mindre relativ risk att få cancer i struphuvudet än personer som använder alkohol regelbundet.
IARC (International Agency for Research on Cancer) bjöd in rapportens skribenter att bedöma den cancerrisk som alkohol orsakar och de vetenskapliga bevisen för förebyggande. En bok om ämnet utkommer också. IARC är ett internationellt forskningsinstitut som lyder under WHO och som samlar cancerforskare i syfte att utreda förekomsten av cancer och söka metoder för att förebygga cancer.
År 2020 drabbades uppskattningsvis 741 300 personer av alkoholrelaterad cancer.
Länk till forskningsartikeln:
The IARC Perspective on Alcohol Reduction or Cessation and Cancer Risk