En kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen minskar inte användningen av mjölkprodukter i ungdomen och sänker inte D-vitaminnivån
Nyckelord:Komjölksallergi är den vanligaste allergin hos spädbarn i Finland. Enligt en nyligen färdigställd undersökning återspeglas inte en kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen i kosten i ungdomen, om komjölken införs i kosten enligt rekommendationerna när toleransen utvecklas. Hos de flesta unga som deltog i undersökningen låg också D-vitaminnivån på målnivån.
I en undersökning vid HUS och Helsingfors universitet utredde man användningen av mjölkprodukter och D-vitaminnivåerna hos unga i åldern 15–18 år som hade konstaterats ha komjölksallergi som spädbarn i samband med en tidigare undersökning. I undersökningen jämförde man dessa tidigare allergiker som utvecklat en tolerans mot mjölk med två kontrollgrupper.
Det lönar sig att införa mjölkprodukter i kosten igen
Enligt tidigare undersökningar utvecklas smakpreferenserna före tre års ålder. Hos allergiska patienter har man också observerat lägre D-vitaminnivåer. I patientarbetet har man observerat att en återintroduktion av mjölk hos patienter med komjölksallergi kan misslyckas, även om allergin vid en uppföljning efter livsmedelsexponering har försvunnit.
”Enligt vår forskning kunde vi inte konstatera att undvikandet av komjölksprodukter skulle ha fortsatt om den unga tål mjölk. Det kan förklaras bl.a. med ett allergiprogram som genomfördes 2008–2018 och som hade allergihälsa som mål, dvs. ett så normalt liv som möjligt trots allergier”, säger specialistläkare Sonja Piippo vid HUS Nya barnsjukhuset och Helsingfors universitet.
I Finland är mjölkprodukterna D-vitaminberikade och enligt tidigare undersökningar utgör mjölkprodukter den största källan till D-vitamin i kosten. Någon statistiskt signifikant skillnad vad gäller användningen av mjölkprodukter och D-vitaminnivåerna observerades inte i barndomen hos ungdomar med komjölksallergi och de två kontrollgrupper som deltog i undersökningen. Användningen av flytande mjölkprodukter underskred den nationella näringsrekommendationen (minst en halv liter per dag) hos 57 procent av alla undersökta. Trots detta låg D-vitaminnivån på målnivån hos nästan alla, dvs. 93 procent av dem som deltog i undersökningen.
”Utifrån resultaten verkar det som om det inte behövs någon särskild näringsuppföljning när patienterna utvecklat en tolerans för komjölk”, konstaterar Sonja Piippo.
Dairy consumption and vitamin D concentration in adolescents with challenge-confirmed cow’s milk allergy during infancy